News

Un studiu sugerează că astmul și alergiile pot fi cauzate de modificări ale placentei

Modificările din placentă ar putea crește riscul apariției astmului și alergiilor la copii, după cum arată o nouă cercetare a Universității Örebro, din Suedia.

Cercetătoarea Maria Lodefalk, doctor în științe medicale la Universitatea Örebro și medic-pediatru șef la Spitalul Universitar Örebro a publicat un studiu bazat pe o analiză a 19 studii anterioare care au implicat aproximativ 13.000 de copii.

Studiul arată că, în cazul copiilor născuți prematur aceștia au un risc de trei ori mai mare de a suferi de probleme legate de astm dacă există inflamație la nivelul membranelor fetale și al placentei. Acest risc se adaugă la riscul crescut de boli pulmonare legate de nașterea prematură.

Cercetătorii au observat, de asemenea, o legătură între placenta neobișnuit de grea și creșterea numărului de prescripții de medicamente pentru astm la copiii născuți la termen în primul lor an de viață.

Deși aceste legături sunt semnificative din punct de vedere statistic, dr. Lodefalk subliniază că cercetătorii nu știu încă sigur dacă modificările din placentă cauzează direct sau indirect astmul sau alergiile la copii.

„Este aproape imposibil să se efectueze tipul de studii necesare pentru a dovedi o relație de cauzalitate la femeile însărcinate, dar având în vedere aceste rezultate, cred că noi, pediatrii, ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra semnificației potențiale a placentei pentru copil după naștere”, a declarat medicul marți, într-un comunicat al universității.

Se știe de ceva timp că bolile atopice precum astmul și alergiile pot începe să se dezvolte în timpul stadiului fetal.

„O explicație plauzibilă pentru noile descoperiri ar putea fi aceea că inflamația din placentă și membranele fetale declanșează o inflamație la nivelul fătului care persistă și riscă să afecteze plămânii copilului sau să afecteze sistemul imunitar chiar și după naștere”, explică dr. Lodefalk.

Aceste noi cunoștințe sunt ceva de care asistența medicală poate beneficia deja.

„Dacă știm că modificările din placentă pot însemna un risc mai mare de a dezvolta astm, putem monitoriza mai îndeaproape copiii născuți prematur, după descoperirea unei inflamații a membranelor fetale și a placentei. Cântărirea și trimiterea tuturor placentelor pentru analiză în caz de incertitudini ar putea fi, de asemenea, o măsură simplă și eficientă”, continuă dr. Lodefalk.

Ea subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a înțelege modul în care modificările din placentă pot afecta sănătatea copilului. „Ar fi, de asemenea, interesant să se investigheze dacă tratamentele specifice după naștere reduc riscul copiilor născuți cu inflamație de a dezvolta ulterior astm”, afirmă ea.

Placenta este un organ temporar care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii. Aceasta furnizează fetusului oxigen și substanțe nutritive, elimină deșeurile și acționează ca o barieră împotriva anumitor infecții. De asemenea, placenta produce hormoni vitali pentru sarcină, mamă și făt.

Aproape 40% dintre suedezi suferă de astm sau de o formă de alergie. Astmul și alergiile sunt cauzate de factori genetici și de mediu sau de o combinație a acestora. Evitarea fumatului și a poluării aerului reprezintă o modalitate de a reduce riscul de astm și alergii.

Studiul a fost publicat în jurnalul Pediatric Allergy and Immunology.