Press

Ștefan Minovici: Pacienții cu boli rare din România, acces la cei mai renumiți medici din spitalele americane

Telemedicina nu mai este ceva nou, pandemia de COVID-19 a propulsat aceste servicii medicale, iar românii le-au accesat din plin. În ceea ce-i privește pe pacienții cu boli rare, 88% dintre ei s-au declarat mulțumiți de serviciile medicale online în 2020, potrivit unei statistici prezentate în cadrul primei sesiuni a celei de-a zecea ediții a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, organizată de Alianța Națională de Boli Rare. O rețea de telemedicină formată din medici români care lucrează în cele mai renumite spitale americane a fost prezentată în cadrul acestui eveniment, rețea înființată de românul Ștefan Minovici.

,,Pentru noi în SUA, dar și pentru România telemedicina nu mai e ceva nou, dar cu siguranță este viitorul medicinei în sensul în care anumite tratamente, anumite proceduri, consultații și sfaturi pot fi oferite de medici specializați în acest mod în rural și în locurile în care pacienții nu au acces altfel la aceste servicii”, a declarat Ștefan Minovici, creatorul rețelei de telemedicină în relația SUA- România și președintele Minovici Medical Development.

Descendent al fraților Minovici, românul stabilit în SUA cu mulți ani în urmă, a creat o platformă de telemedicină în care sunt peste 70 de medici româno- americani.

,,Majoritatea au terminat Facultatea de Medicina la ,,Carol Davila” București și practică medicina la diverse spitale americane de renume precum Mount Sinai, Weill Cornell Medicine, Good Samaritan Hospital New York, University Hospitals Cleveland Medical. Încercăm să accesăm sistemul medical din România, să oferim un sprijin pacienților români prin această rețea de telemedicină”, a precizat Ștefan Minovici, care a mărturisit că  încearcă de ceva vreme să facă un parteneriat cu instituții medicale din țară, cu spitale, cu organizații comerciale al căror membri ar putea beneficia de serviciile medicilor americani.

Referitor la bolile rare, românul a spus că medicii analizează cazurile în cadrul unor  comisii (board-uri). De exemplu, medicii de la Spitalul Mount Sinai specializați pe anumite forme de cancer se întrunesc într-o comisie și după ce discută cazul dau verdictul.

,,Este vorba de un schimb de experiență în beneficiul pacienților care au de ales între ceea ce recomandă un medic din țară și un omolog din SUA. De multe ori verdictul este același. În România sunt foarte mulți medici competenți, dar sunt situații în care poate că un sfat suplimentar este benefic. Structura noastră este construită tocmai în ideea de a completa serviciile medicale locale, de a-i ajuta pe medicii români și de a le oferi pacienților o a doua opinie venită dintr-o altă cultură medicală care diferă de cea din România”, a subliniat Minovici, referindu-se la rețeaua de telemedicină Minovici Medical Development.

Prof. univ. dr. Maria Puiu, de la UMF Timișoara, prezentă la prima sesiune a celei de-a zecea ediții a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști i-a propus românului să se gândească la o soluție pentru pacienții cu boli rare care nu au acces la studii clinice astfel încât aceștia ,,să fie găzduiți pentru a intra în studii clinice care demarează de obicei mai întâi în SUA”.

În opinia președintelui Minovici Medical Development, ideea este genială. ,,Vom vorbi să creem un liknk special pentru acești pacienți”, a promis Ștefan Minovici.

Telemedicina, aplicațiile IT și roboții în bolile rare este tema ediției a zecea a Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști, organizată anul acesta în 3 sesiuni, prima a avut loc în noiembrie, iar celelalte două sesiuni vor avea loc online pe 15 decembrie, respectiv pe 16 decembrie 2021.

Leave a Reply